Heti alkuun kuva, ettei päästä epäilemään, ettei täällä tehdä mitään. Tehtiin näitä esikoisen kanssa kolme, siippa ripusti. Minä olin jo koulutukseni puolestakin enemmänkin päältäkatsojana. Luulisi niissä linnun pysyvän. Pöntöt on suunnattu lähinnä kirjosieppoja varten, mutta saa niihin toki joku muukin lintu tulla. Meni vaan vähän myöhäiseksi tätä kevättä ajatellen.

1241779218_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Ujouden suhteen lapsia taitaa olla kolmea sorttia. Peruslapset, jotka ujostelevat joskus, eivätkä mielellään puhu vieraille. Sitten on niitä ujoja, joiden äiti juhlista palattua ihmettelee puuttuvaa paidannappia ja lapsi toteaa syöneensä sen kun ei kellekään uskaltanut liian huomion pelossa kertoa, että nappi oli molskahtanut lautaselle. Ja sitten on ne, jotka bussissa menevät suureen ääneen kysymään etupenkin rouvalta, että pitääkö senkin sivellä partavettä sääriinsä saadakseen niiden karvat kasvamaan yhtä tuuheina kuin isin leuassa. Esikoinen on tuota viimeksi mainittua sorttia. Tänään jonotettiin kaupan kassajonossa (jep, klassinen tilanne) kun viereistä kassaa tuli siistimään pojalle tuttu kassatäti. (Tai kaikki ne on sen tuttuja, poika kun tilittää niille kaikki kuulumiset joka käynnillä…) Täti tervehti ja kysäisi kuulumisia. ”Nyt ei ole hyviä uutisia”, esikoinen huokaisi ja ennen kuin äiti ehti silmää räpäyttää oli poika jo pudottanut housut nilkkoihin ja esitteli asfaltti-ihottumaisia polviaan…

Kotiäidin arkipäivä syrjäkylällä voi olla tapahtumia täynnä vaikkei kotoaan/pihaltaan poistuisi. Eilen esikoinen onnistui lintsaamaan koulusta (meni aamulla koulutaksilta piiloon ja piilotteli minultakin tunnin niin, etten tiennyt koko jutusta mitään ennen kuin poika tuli esiin), orava puri minua (pelastin sen kukkatelineestä johon reppana jäi jalastaan kiinni), kissa söi sisiliskon (esikoisen päivän merkittävin uutinen), löydettiin ”ainakin miljoonatuhattalitraa” sammakonkutua, tehtiin ja ripustettiin linnunpönttöjä ja saatiin ne pojan polvet verille (yhteentörmäys koiran kanssa). Toissapäivänä oli tylsempää, nähtiin vain hirviä, samat kaksi ylivuotista, vastavieroitettua vasaa kolmeen otteeseen.