Joustinvartiset vauvan/lapsen huovutetut tossut, ohjeen koko n. 23-24, mutta helposti muutettavissa

Ohje on vapaasti käytettävissä kunhan et tee tossuja myyntiin.

Jätäthän kommentin jos teet tossut ohjeellani. Olisi myös mukavaa jos lisäisit linkin blogiini jos esittelet tossut omassa blogissasi, kiitos!

Tarvikkeet:

Huopanen- lankaa (minulla koon 23-24 tossuihin lankaa meni reilut 50g)

Maija, Nalle tms konepesunkestävää lankaa varsia varten

8mm virkkauskoukku

varteen käyttämääsi lankaan sopivat sukkapuikot (minulla Maijaa ja käytin 3mm puikkoja)

Tossuosan virkkaaminen:

Kiepauta lanka pari kertaa sormenpään ympäri ja virkkaa sitten syntyneeseen renkaaseen 10 kiinteää silmukkaa.

2.krs Jatka ensimmäiseltä kerrokselta spiraalina. Virkkaa *1 ks, seuraavaan 2ks* kolme kertaa, jatka loput 1ks jokaiseen silmukkaan.

3.krs Tee lisäys edellisen kerroksen lisäysten kohdalle, virkkaa muuten 1ks jokaiseen silmukkaan. Virkun tossuohjeessa on kaavio, josta lisäystapa näkyy selvästi.

4.-7.krs Virkkaa kuten 3.krs. Työssä on nyt 27 silmukkaa. 

Jatka virkkaamalla ilman lisäyksiä kunnes työn pituus kärjestä on n. 15-16cm. 

Siirry virkkaamaan 19 kiinteällä silmukalla edestakaisin niin, että yläreunaan (tossun pohja on se puoli johon ei tullut lisäyksiä) jää kahdeksan silmukkaa jalan aukkoa varten. Virkun ohjeen kuva selventää... Kun edestakaisosuuden pituus on 8-9cm, taita edestakaisosuus kaksinkerroin ja virkkaa piilosilmukoilla tossun kanta kiinni. Jos aloitusrinkula on jäänyt "reiäksi", voit kiristää aukon umpeen vetämällä langanpäätä varovasti. Päättele langanpäät.

Varren neulominen:

Poimi tossun suuaukosta 40s vetämällä neulelanka virkattujen silmukoiden (ja tarvittaessa, että saat riittävästi silmukoita poimittua, myös muiden sopivien "kolojen") läpi niin, että neulelanka kulkee ainakin kahden virkatun osuuden langan alta. Näin saat varren tukevasti kiinni. Neulo ensimmäinen kerros oikein ja jatka sitten joustinta. Tekemissäni tossuissa joustin on 1o1n, mutta 2o2n käy ihan yhtä hyvin. Neuloin joustinta 30krs, mutta varren mitanhan voi jokainen tehdä haluamakseen ja soveltaa sekaan vaikka pitsiä, palmikkoa tai junasukkaa.

Pesu:

Muovipussi kummankin tossun sisään, 40´ kirjopesu normaalilla pesuaineella ja pari pyyhettä seurana -ihan niinkuin Huopasen vyötteessä neuvotaan. Muotoile heti kun otat tossut koneesta. Voimaa saa ja luultavasti joutuukin käyttämään :)

Koon muuttaminen:

Kärkiosan lisäyssilmukoiden määrää lisäämällä tossun kokoa voi kasvattaa. Luulisin (en ole kokeillut), että parin silmukan lisäys kasvattaa tossun korkeussuunnassa numerolla tai kahdellakin, joten ainakin pienien kokojen kohdalla kannattaa varoa lisäämästä liikaa. Pituussuunnassa kokoa voi laskeskella Huopasen kutistuvuusprosentin perusteella. Kun kutistuminen on 40%, kannattaa mitoiksi valita n. 2x jalan pituusmitat, niin tossuun jää vielä väljyyttä sukalle. Eli jos jalkaterän pituus nilkan juuresta pottuvarpaan kärkeen on 8cm ja nilkan juuresta kantapäähän 5cm, niin virkkaa kärkeä n.16cm ja edestakaisosuutta n. 9-10cm. Aukon pituus muuttuu tietenkin edestakaisosuuden pituuden muuttuessa, toivottavasti suhteessa tossuun ujutettavan jalan koon kanssa.... (Jos teet kovin paljon ohjetta isomman koon, kannattaa pitää silmällä edestakaisosuuden silmukkamäärän sopivuutta ja suurentaa auki jätettävien silmukoiden määrää tarvittaessa. Jos aukko lopuksi näyttää liian suurelta, voi aukon reunan kiertää vielä kiinteiden silmukoiden kierroksella tai useammallakin ja tarvittaessa kaventaa samalla. Huovuttaminen häivyttää kyllä oudot virkkaussuunnanmuutokset. :) Pesun jälkeinen venyttäminenkin vaikuttaa helposti koon verran suuntaan tai toiseen.